Mervi on oppisopimusharjoittelijana Norilsk Nickelillä

 

Mervi Seppala

Kemiantekniikan insinööri Mervi Seppälä on Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n kemikaalitehtaalla oppisopimusharjoittelijana. Kolmen vuoden oppisopimuskoulutuksen jälkeen Mervistä tulee prosessinhoitaja ja häntä odottaa vakituinen työ nikkelitehtaalla.

Mervi pitää kolmivuorotyöstä ja prosessinhoitajan vaihtelevista työtehtävistä.

Oppisopimuksella prosessinhoitajaksi

Kemiantekniikan insinööri Mervi työskentelee oppisopimusharjoittelijana nikkelitehdas Norilsk Nickelin Harjavallan kemikaalitehtaalla.

Tehdas tuottaa nikkelikemikaaleja pääasiassa elektroniikka- ja akkuteollisuudelle. Valtaosa venäläisomisteisen Norilsk Nickel Harjavallan tuotteista menee vientiin.

Mervi opiskelee oppisopimuksella prosessinhoitajaksi. Käytännönläheisessä koulutuksessa tehdään monipuolisesti erilaisia töitä ja opitaan ammattiin työn ohessa.

"Tarkkailen ja ohjaan tuotanto- ja tarveaineprosessejamme, haen näytteitä, huollan laitteita ja pakkaan valmista tuotettamme asiakkaiden toivomaan pakkauskokoon," Mervi kertoo.

Hän on melko suuren osan työajastaan tehtaan valvomossa monitoreiden äärellä, mutta työvuoroihin mahtuu käyntejä myös tuotannon puolella ja välillä työskennellään pakkaamossa.

"Teemme tehtaalla valvontakierroksia ja tarkkailemme ihan silmämääräisesti, että kaikki on ok. Pakkaamovuorolla aika kuluu fyysistä työtä tehden. Pakkaamme tuotteita säkkeihin ja kuljetamme säkkejä trukeilla varastoon," hän sanoo.

Mervi tekee tehtaalla kolmivuorotyötä. Vuorokiertoon kuuluu kaksi aamua, kaksi iltaa, kaksi yötä ja neljä vapaata. Merville rytmi sopii hyvin.

"Kun vuorot vaihtuvat nopeasti, keho ei ehdi tottua liikaa yhteen vuoroon. Ja neljän päivän vapaa on aina tietysti kiva juttu," eskari-ikäisen pojan äiti kertoo.

Vuorotyön lisäksi vaihtelevuutta työhön tuo se, että osastolla vaihdetaan ajovuoroja kahden päivän välein. Välillä ollaan siis enemmän valvomossa, välillä pääasiassa tuotannon puolella ja välillä lähes yksinomaan pakkaamossa. Mervi ei osaa sanoa, mikä ajovuoroista on hänen suosikkinsa, sillä kaikissa on omat hyvät puolensa.

"Valvomotyö on mielenkiintoista ja siellä oppii paljon. Tuotannossa riittää aina tekemistä, ja pakkaamossa saa touhuta rauhassa vaikka musiikkia kuunnellen, eikä silloin tarvitse liikaa ajatella."

Koska Mervi kuuluu oppisopimuskoulutusryhmään, työtä rytmittää myös yksi koulutuspäivä viikossa. Opetus järjestetään joko tehtaalla tai Porin WinNovassa ja koulussa opiskellaan niin teoriaa kuin käytäntöäkin prosessinhoidon eri osa-alueilta. Oppisopimusryhmään kuuluu 19 opiskelijaa ja Mervi on tällä kertaa ryhmän ainoa nainen.

"Ihan hyvin miesporukassa on pärjännyt. Ryhmäämme kuuluu hyvin eri koulutustaustaisia ihmisiä ja meillä on hyvä yhteishenki", hän kertoo.

"Ensimmäiset kaksi vuotta suoritamme prosessiteollisuuden perustutkintoa, sitten vuoden verran ammattitutkintoa. Valmistumme prosessinhoitajiksi vuonna 2015 ja sen jälkeen saamme vakituiset työpaikat Norilskilta".

Palkkaa myös opintojen aikana

Mervi kertoo olleensa aina kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä. Lukion jälkeen hän halusi opiskelemaan Porin seudulle ja sopiva opiskelupaikka löytyi Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin yksiköstä kemiantekniikan linjalta. Mervi kertoo harkinneensa myös terveydenhuoltoalaa ja liiketalouden opintoja. Nyt hän on tyytyväinen valintaansa.

"Opinnoistani sain hyvän teoriapohjan prosessityölle. Olin jo insinööriopintojeni aikaan kesätöissä Norilskilla ja täältä saamieni kokemusten jälkeen halusin oppia laajemmin tekemään prosessityötä myös käytännössä. Niinpä hain oppisopimusopiskelijaksi, kun huomasin avoimen haun oppisopimusohjelmaan viime syksynä. Onneksi pääsin ryhmään, sillä oppisopimusharjoittelu on todella hyvä tapa opiskella vaadittavat tiedot ja taidot työn ohella, ja vieläpä kunnon palkalla", hän kertoo.

Mervi uskoo viihtyvänsä Norilskilla pitkään, sillä yritys on vakaa ja kehittyvä. Myös suuren firman edut ovat plussaa.

"Täällä on selkeät säännöt ja sopimukset, ja meillä panostetaan työhyvinvointiin ja tapaturmattomuuteen," hän kertoo.

Tulevaisuudensuunnitelmiin Mervillä saattaa kuulua vielä jatko-opinnot oppisopimuskoulutuksen päätyttyä. Hän voisi kuvitella opiskelevansa työn ohella esimerkiksi diplomi-insinööriksi. Mutta työpaikan vaihdosta hän ei haaveile.

"Norilsk Nickel Harjavalta voi varmasti tarjota monipuolisia työtehtäviä ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa".

 

 

 

Mervi Seppala
Katso Teknologiateollisuuden
MyTech-palvelun videot YouTubesta:

Katso video