Prosessi-insinööri Mikko on töissä Norilsk Nickelillä

 

seilo_540.jpg

Prosessi-insinööri Mikko Seilo työskentelee Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n liuottamolla. Hän vastaa prosessin suunnittelusta ja valvonnasta. Työssä painottuvat turvallisuusasiat ja riskienhallinta. Mikon mielestä prosessi-insinöörin työn parhaita puolia ovat monipuolisuus ja haastavuus.

Prosessi-insinöörin työssä riittää opittavaa

Opintojaan viimeistelevä diplomi-insinööriopiskelija Mikko työskentelee toista vuotta Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ssä prosessi-insinöörinä. Harjavallan Suurteollisuuspuistossa sijaitseva yritys on metallisen nikkelin ja nikkelipohjaisten erikoiskemikaalien tuottaja ja se kuuluu venäläiseen MMC Norilsk Nickel -konserniin.

Mikon työ keskittyy nikkelisulfaattiliuoksen valmistamiseen liittyvän prosessin suunnitteluun ja valvontaan nikkelitehtaan liuottamolla.

”Käytännössä työni on yleistä junailua, prosessin tarkkailua, aikatauluista sopimista sekä raaka-aineiden ja materiaalien hallintaa”, hän kertoo.

”Isossa roolissa ovat myös turvallisuusasiat ja riskienhallinta. Käymme tarkkaan ennakkoon läpi kaikki mahdolliset ongelmatilanteet ja pyrimme varautumaan niihin. Ilmeisesti olemme onnistuneet hyvin, sillä meidän osastollamme tuli juuri neljä vuotta täyteen ilman tapaturmia. Se on ennätys tällä alueella”, hän kertoo.

Mikko työskentelee osana pientä tiimiä, johon kuuluu hänen lisäkseen toinen prosessi-insinööri sekä käyttöpäällikkö. Hän on paljon tekemisissä myös liuottamon muun henkilökunnan kanssa. Liuottamolla työskentelee noin 50 henkilöä.

Mikon työajasta noin puolet kuluu omalla toimistolla, puolet tehtaan puolella.
”En ole koskaan päätteen äärellä kahdeksasta neljään, ja se on mielestäni hyvä juttu. Pidän ihmisten parissa työskentelystä ja asioiden organisoinnista. On myös hienoa saada tehdä näin monipuolista työtä. Haasteita ja opittavaa riittää”, hän toteaa.

Sähkötekniikka vaihtui metalleihin

Mikolle insinööritieteet ja työ teollisuuden parissa tuntuivat selvältä valinnalta. Mallia hän sai kotoaan, sillä myös Mikon isällä ja veljellä on taustaa Harjavallan Suurteollisuusalueella. Opiskelupaikka löytyi Tampereen teknillisestä yliopistosta. Pääaineekseen Mikko valitsi ensin sähkötekniikan, mutta työskenneltyään kesän nikkelitehtaalla hän innostui metalleista ja vaihtoi materiaalitekniikan koulutusohjelmaan.

Vuoden 2011 alussa Mikko sai lopputyöntekopaikan Norilskilta ja puolen vuoden tutkijapestin jälkeen hänet palkattiin vakituiseksi prosessi-insinööriksi.

”Olen tosi tyytyväinen työhöni. Suuressa yhtiössä on suuren yhtiön edut. Nikkelitehtaamme koetaan henkilöstötutkimusten mukaan turvalliseksi työpaikaksi taantumankin aikaan. Uskon myös, että nykyiset työtehtäväni avaavat aikanaan muita mielenkiintoisia ovia”, vastikään isäksi tullut Mikko miettii.

 

Mikko Seilo
Katso Teknologiateollisuuden
MyTech-palvelun videot YouTubesta:

Katso video