Kemisti Paul on töissä Norilsk Nickelillä

 

cooper_540.jpg

Kemistinä Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ssä työskentelevä Paul Cooper kehittää nikkelitehtaan laboratorion analyysimenetelmiä ja vastaa niiden laadunvarmistuksesta.

Paulin toimenkuvaan kuuluu varsinaisen laboratoriotyön lisäksi toimistotyötä, palavereita sekä konferensseissa ja seminaareissa verkostoitumista.

Menetelmien kehittäjän suurin haaste on ajankäytön suunnittelu

Kemiaa ja informaatiotekniikkaa opiskellut filosofian maisteri Paul työskentelee kemistinä nikkeliä ja nikkelikemikaaleja valmistavassa Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ssä. Hänen päätehtävänään tehtaan laboratoriossa on analyysimenetelmien kehitys ja laadunvarmistus.

”Menetelmien kehitys tarkoittaa erilaisten analyysilaitteiden ja -menetelmien suunnittelua, käyttöönottoa ja kalibroimista. Laadunvarmistuksella puolestaan tarkoitetaan menetelmiltä vaaditun suorituskyvyn määrittelemistä ja soveltuvuuden arvioimista”, Paul selvittää.

”Esimerkiksi juuri nyt kehitän menetelmää, jolla kiinteät sakkanäytteet saadaan analysoitua nopeasti. Siinä näytteitä mitataan röntgensäteillä ja sama tekniikka on laajasti muun muassa geologien käytössä.”

Käytännössä hänen työhönsä kuuluu testausta, tiedonkäsittelyä ja tulosten tilastollista tarkastelua sekä tulosten vertailua eri menetelmien ja myös ulkopuolisten laboratorioiden välillä. Lisäksi hän seuraa uusien analyysimenetelmien ja analyysilaitemarkkinoiden kehitystä. Niinpä hän pääsee liikkumaan myös laboratorion ja tehdasalueen ulkopuolella.

”Vierailen ajoittain konferensseissa, seminaareissa ja messuilla. Luon kontakteja ja keskustelen eri laitevalmistajien, myyntiedustajien sekä huoltohenkilöstön kanssa”, hän kertoo.

Paulin mukaan parasta hänen työssään on se, että hän saa työskennellä itsenäisesti ja oma-aloitteisesti. Työssä on sopiva tasapaino laboratorio- ja toimistotehtävien välillä eikä haasteista tai tekemisestä tule puute.

”Isoin haaste työssäni on ehkä ajankäytön suunnittelu. Siinä ei auta kuin tiukka priorisointi. Varsinkin oikein hektisinä ajanjaksoina on kyettävä arvioimaan projektien kiireellisyys ja tärkeysjärjestys.”

Kivet kiehtovat

Paul kertoo, että jo peruskoulussa ja lukiossa kemia tuntui hänestä helpoimmalta ja huolettomimmalta aineelta. Niinpä hän haki lukion jälkeen opiskelemaan kemiaa Jyväskylän yliopistoon. Kemian ohella hän opiskeli informaatioteknologiaa.

Opintojensa kuluessa Paul innostui geologiasta, minkä johdosta hän hakeutui vaihto-opiskelijaksi Ruotsiin.

”Kivet ovat jostain syystä kiehtoneet minua aina. Koska Jyväskylässä ei voinut opiskella geologiaa, opiskelin sitä kahdeksan kuukautta Göteborgin yliopistossa ja sen jälkeen vielä Turun yliopistossa”, hän kertoo.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle Paul päätyi, kun tehtaalle haettiin lopputyöntekijää tekemään tutkimusta XRF-spektrometriaan liittyen.

”Minulle lopputyöntekopaikka nikkelitehtaalla oli varsinainen onnenpotku, sillä olin halunnut tehdä tutkimusta juuri kyseisestä aiheesta”, hän kertoo.

Opinnäytetyön valmistumisen jälkeen Paul rekrytoitiin Norilskille vakituiseksi työntekijäksi.

 

 

Paul Cooper
Katso Teknologiateollisuuden
MyTech-palvelun videot YouTubesta:

Katso video