Käyttökohteet

Valtaosa teollisuudessa hyödynnettävästä metallisesta nikkelistä menee ruostumattoman ja haponkestävän teräksen valmistamiseen. Myös nikkelin erinomainen kuumuudensietokyky tekee siitä merkittävän raaka-aineen. Nikkelipitoinen ruostumaton teräs on vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Sillä on satojatuhansia erilaisia käyttötarkoituksia, useilla eri aloilla.

 

NN_arkkitehtuuri_kk.jpg

 

NN_ruoka_kk.jpg

 

NN_elektroniikka_kk.jpg

 

NN_laaketiede.jpg

 

NN_energiat.jpg

 

 

Arkkitehtuuri ja rakentaminen

Ruostumatonta terästä – ja siten myös nikkeliä – on käytetty sen keksimisestä lähtien arkkitehtuurissa, rakennuksissa ja rakentamisessa laajemminkin. Esimerkiksi monet maailmankuulut pilvenpiirtäjät, sillat ja monumentit ovat kestäneet aikaa muun muassa nikkelin ominaisuuksien ansiosta.

 
 

Autoteollisuus

Autojen ja moottoripyörien rungoissa on ruostumatonta terästä, jonka nikkelipitoisuus on 8–10 %. Korroosionkestävyyttä lisätään myös ZnNi-galvanoinnilla. Polttoaineiden valmistuksessa käytetään nikkelikarbonaattipohjaisia katalyyttejä rikin poistamiseen.

 
 

Ruoka ja juoma

Ruostumatonta terästä käytetään laajalti elintarvikkeiden säilyttämiseen. Esimerkiksi maitoa tai kahvia varastoidaan ja kuljetetaan usein teräksisissä säiliöissä niiden ominaisuuksien vuoksi.

Nikkeliä käytetään vesiputkiston materiaalina. Hanat esipinnoitetaan nikkelisulfaatilla, jonka jälkeen ne kromataan.

Nikkeliä on myös itse elintarvikkeissa. Sitä on luonnostaan useimmissa vihanneksissa, hedelmissä ja pähkinöissä.

 
 

Elektroniikka

Elektronisissa laitteissa piirilevyihin tehdään ohut pinnoitus nikkelisulfaatilla.

 
 

Kuljetus ja liikenne

Raskaan liikenteen rekkojen, linja-autojen, junanvaunujen, lentokoneiden ja laivojen rungoissa käytetään nikkelipitoisia materiaaleja. Erinomaisten kuumuudensieto-ominaisuuksiensa ansiosta nikkeli on tärkeä raaka-aine pinnoituksessa. Yhtä lailla erittäin alhaisten lämpötilojen nesteiden kuljettamisessa käytetään nikkeliä sisältäviä kuljetussäiliöitä.

 
 

Sellu- ja paperiteollisuus

Ruostumatonta terästä ja muita nikkeliseoksia käytetään laajalti sellu- ja paperiteollisuudessa materiaalien erinomaisten ominaisuuksien vuoksi. Prosessin kannalta oleellista ovat ruostumattomat materiaalit sekä toimivuus.

 
 

Lääketiede

Sairaalatyökalut, kuten kirurgiset välineet, hammashoidon työkalut ja hammasimplantit valmistetaan usein nikkelipitoisista metalliseoksista.

 
 

Energiateollisuus

Nikkeliä sisältäviä materiaaleja käytetään monipuolisesti energiateollisuudessa. Käyttökohteita ovat muun muassa öljy ja bensiini, fossiiliset polttoaineet, ydinvoima, bioenergia, tuuli-, aalto- ja vuorovesienergia, aurinko- ja maalämpöenergia.

 
 

Kemikaaliteollisuus

Nikkeliä sisältävät seokset sopivat kemikaaliteollisuuteen erinomaisesti. Tälläkin teollisuuden alalla vaaditaan materiaaleilta usein kuumuuden- ja kylmyydensietokykyä, ruostumattomuutta sekä taipuisuutta.

 
 

Muita käyttökohteita

Korkeatasoiset teräksiset aterimet, kattilat, keittiö- ja hygieniapinnat sisältävät huomattavan määrän nikkeliä. Lasiteollisuus käyttää nikkeliä kirkkaan lasin tummentamiseen.

Kertakäyttöisiä paristoja luontoystävällisempien ladattavien paristojen valmistuksessa käytetään nikkelihydroksidia. Matkapuhelimien NiCd- ja NiMH-akuissa aktiivisena aineena on nikkelihydroksidia. Myös kannettavien tietokoneiden ja sähköautojen akuissa on nikkeliä.

CD-, DVD- ja kovalevyjen pinnoitusmateriaalina käytetään nikkelisulfaattia.

Nikkelituotannon sivutuotteena syntyvä ammoniumsulfaatti menee lannoiteteollisuuden raaka-aineeksi.